Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2007 23:33 - Моят град
Автор: magjosnica Категория: Изкуство   
Прочетен: 2975 Коментари: 5 Гласове:
0



Трябва да призная, че Esen ме вдъхнови да създам този постинг с нейния за красивия град Хасково!
   Ето малко информация за родния ми град!

Асеновград е старинен български град с прочута средновековна крепост, с драматично минало и с неповторима красота.
  Разположен в полите на китните Родопи, той е "чудесен кът", където "природата е изсипала всичката си благодат".
 Горите го обгръщат, но и зеленото море на равнината лежи до него.
 Тук се кръстосват прохладата на Вечерника, която идва от планината, с горещината на полето, мирисът на акации и люляк с аромата на череши, ябълки и грозде.
По бреговете на Асеница минава главния презродопски път към Беломорска Тракия,  който определя съдбата на града.
Със своеобразието на местоположението е свързано и старото име - СТАНИМАКА, което се споменава за първи път като "село" в устава на Бачковския манастир през 1083 година.  През 15в. Константин Костенечки превежда "Стенимахос" в "теснобранство" - теснина, която лесно се отбранява.
Археологическите паметници хвърлят светлина върху ранната история на града. Първите обитатели са от 7-мо хил. пр. н.е. Владетелите и заселниците се сменят.  Тук живеят многобройни тракийски племена, а по-късно оставят следи и римляни, византийци и латинци....
Градът е свидетел на епични борби, на величие и падение.  Под острите му чуки и зелени бърда отеква вражи тропот на копита, звън на мечове и щитове, екот на битки...
С вдъхновение летописците пишат за града и особено за "многоукрепената и прочута крепост" до него, строена през 9-ти век. Тази крепост, наречена по-късно Асенова, е гордост и символ на българщината, затова образът й е вплетен в герба на града. Наблизо до Асеновград е и Бачковският манастир - важно духовно и книжовно средище, където оставят следи книжовници и иконописци, с чието изкуство се гордеем.  От началото на османското робство летописците премълчават много събития.  Едва след век се споменава, че селището съществува, въпреки жестокостите и пожарите.  По-късно, през 1706г. френският лекар и пътешественик Пол Люкас подчертава: "Станимака е значителен градец, населен само с християни!", с  двадесет черкви.  Негова гордост е лозарството и винарството.
Страшни и кървави са кърджалийските нападения, които съсипват града и унищожават предишния му блясък и красота... Но из пожарищата той пак се съвзема, за да бъде след един век "най-красивата от всички паланки и села в Пловдивската епархия".
Разраства се, укрепва. Раждат се талантливи българи - творци, които могат да зидат красиви къщи и черкви, да издълбават с длето иконостаси и тавани и в тях да вплитат своите мечти за свобода.
Появяват се и първите фабрики за коприна, за слънчоглед, за спирт и за тютюн.  Старата еснафска кройка на града започва да се пропуква под напора на капиталистическото развитие и оформилите се нови антагонистични сили.
   Днес Асеновград е топло гнездо в подножието на планината. Нов е градът и неговите хора.  Нескрита е гордостта им от златните медали на Винзавода, от славата на олимпийските, световните и европейски титли на тежкоатлетите, от възпитаниците на школата по кану-каяк.
 С пълноценния си живот, със своята древна и съвременна култура, с продукцията на много предприятия, името на Асеновград се свързва с държави и контингенти по света като нов, модерен промишленоаграрен център.
Освен с вековната си лозаровинарска традиция, славното минало и необятна красота, Асеновград днес е известен и като "Града на булчинските рокли", заради магазините за булчини облекла, срещащи се на всяка крачка, както и като "Малкият Йерусалим", поради многото черкви и параклиси.
     С поглед в бъдното, той е все така нежно обгърнат от прегръдката на Родопите и привлича със своята красота и своята нова слава.

imageimage
imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 


Тагове:   град,   Моят,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. trenirowka - асеновград
15.09.2007 22:42
чудесен материал за реферат по география и чудесен начин човек четейки това да попътува с тебе в твеоя ропден град поздрави онбичам те
цитирай
2. esen - Идвала съм доста пъти в Асеновград, но
21.09.2007 23:13
едва сега видях всички тези прекрасни места в него!!! Благодаря ти за прекрасния разказ за твоя град! Вече си мечтая кога пак ще дойда там.
До скоро, омайна магьоснице!
цитирай
3. magjosnica - Радвам се,
27.09.2007 09:22
че ти харесва тук, Esen!
цитирай
4. rossizoran - КРАСИВ ГРАД, В КОЙТО НИКОГА НЕ СЪМ ...
04.10.2007 11:26
КРАСИВ ГРАД,В КОЙТО НИКОГА НЕ СЪМ БИЛА ,НО МНОГО СЪМ СЛУШАЛА!БЛАГОДАРЯ ТИ!ЩЕ СЛЕДЯ ВСИЧКО,КОЕТО ПИШЕШ ЗА НЕГО!УСПЕХ!
цитирай
5. magjosnica - Ще се радвам, ако
04.10.2007 20:47
някой ден посетиш Станимака, rossizoran! Благодаря ти и аз!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magjosnica
Категория: Изкуство
Прочетен: 89624
Постинги: 23
Коментари: 102
Гласове: 452
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031