Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2008 14:03 - "Великолепната шесторка" - проблясък в тъмнината
Автор: magjosnica Категория: Изкуство   
Прочетен: 3914 Коментари: 4 Гласове:
0



От 14 Февруари по БТВ стартира музикалното предаване "Великолепната шесторка", което има за основна цел да подпомогне изоставения от света дом за деца в град Могилино.
 Едва ли има човек, гледал ПОТРЕСАВАЩИЯТ и РАЗТЪРСВАЩ душата филм за тези деца и да не се е разридал от мъка за съдбата им...
 Аз не успях да изгледам докрай този филм...ако трябва да бъда точна го гледах само до половината. Просто не издържах...  Не бях и предполагала, че някъде в Родината ни може да съществува такава окаяност и мизерия, да има такова небивало безхаберие към живи същества и при това ДЕЦА!
  Филмът показва еднообразният живот на 65 деца и младежи с тежки увреждания, които НЕ ПОЛУЧАВАТ нито рехабилитация, здравна грижа, социализация и образование, нито внимание и питателна храна.
  Персоналът дава Фенобарбитал на по-големите, за да ги контролира лесно.  Някои никога не биват изваждани от леглата си, слепите деца се автостимулират като удрят главите си в решетките на кревата, а останалите прекарват дните си в поклащане напред-назад...
 Филмът проследява отблизо случващото се с две от децата - Диди и Васка.
   Васка е на 18 години и не вижда. Краката й са изключително тънки и изкривени, тялото й е спастично и недоразвито.   Не може да ходи и затова възпитателките я слагат в детска количка.  Крещи от болка в краката си, а персоналът й отговаря: "Е, хайде де, НЕ ТЕ БОЛИ ТОЛКОВА!"
   Медицинската сестра на дома маже краката й с йод, като коментира, че болката е от недостатъчно богатата храна.
 По-късно във филма възпитателите водят Васка на лекар, който казва, че кракът й е счупен.  Сложена й е шина, а след свалянето й кракът е видимо зарастнал накриво...
   Диди е разговорливо момиче, току-що постъпило в дома. От нейни разкази и коментари на възпитателката се разбира, че преди да дойде в Могилино, е живяла с майка си.   Изоставена е, защото майка й повече не желае да се грижи за нея...
 Диди често й пише писма и ги събира в малко бяло портмоне - единствената й лична вещ, в която държи и гребена си.
 "Искам най-много майка ми да ме вземе!" - казва тя.  Персоналът я лъже, че майка й ще дойде.  В началото усмихнато и разговорливо дете, в края на филма вече е придобила поведението на по-старите питомци на дома и също се автостимулира чрез поклащане...
   Директорката на дома заявява, че не може да контролира всичко, което става там и че не носи отговорност за лошата грижа към поверените й деца.
   В края на филма е прочетено писмо от три страници от посланика на България в Обединеното кралство, когото екипът е помолил за коментар. Писмото предава становището на Министерството на труда и социалната политика и представлява формален отчет на успехите на правителството в подобряването на грижата за децата, настанени в такива домове. Завършва с надеждата на Министерството на труда и социалната политика, че авторите на филма ще отразят позицията на българската държава.

image       image

Това е само една нищожна част от целият снимков материал за децата от дома в Могилино...
 Сърце не ми дава да публикувам още...

Ето така се грижи в момента държавата ни за децата. Това е една ТРАГИЧНА реалност, която от много време е стояла в сянка, но беше крайно време да се предприемат сериозни мерки за физическото ОЦЕЛЯВАНЕ на тези деца!


 На 14 Януари 2008г. по БТВ стартира шоуто  "Великолепната шесторка" с цел събирането на средства за построяването на малка къща за децата от дома и за компетентен персонал, който да се грижи за тях.
    Мариана Попова, Веселин Маринов, Рени, Дичо, Деси Добрева и Данчо Караджов са шестмата български музиканти, приели да участват в благородната кауза.  Личностите, които пеят в дуети с тях са: Николай Свинаров, Тити Папазов, Мариана Векилска, Мартин Захариев, Нели Иванова и Румяна Маринова.
   Идеята за формата "Великолепната шесторка", чиито продуцент у нас е "Глобъл филмс" е един от най-добрите режисьори и филмови творци в Латвия - Андрес Екис, реализирал успешно над 20 собствени продукции.
   Концепцията е малка къща за деца, в която малка група деца - минимум 15, живеят в среда, близка до домашната - ходят на училище, имат съседи,  играят и се срещат с приятели в квартала.
  Къщата ще има малък обгрижващ персонал, който ще осигурява непрекъсната специализирана грижа за децата, настанени там.
 Персоналът ще включва различни специалисти - медицински лица, социални работници, психолози, логопеди, рехабилитатори и други специалности.  Децата ще бъдат включвани в обсъждането на решенията за своето бъдеще и протичането на живота им в малката къща.
   Телефонът, на който можем да дадем своята лична подкрепа като изпратим смс с номер от 1 до 6 за съответният дует е 1021 за всички мобилни оператори. Специалната банкова сметка на БТВ, на която зрителите могат да правят дарения е с номер IBAN BG 10 FINV 9150 5300 1786 92.

   Аз гласувам за ИЗОСТАВЕНИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ, за своя дует, за бъдещето на тези ЖИВИ същества, забравени от целия свят...
   Нека им помогнем, нека ги измъкнем от това положение, в което са!
  Това е призивът ми към всички българи, към цяла България.


image    image

image

image    image




Гласувай:
0



1. valchebnica - Браво, Васе!
17.02.2008 12:02
Добре си го казала! Аз започнах дагледам филма, но така и не го довърших. Не можах да издържа! НИМА Е НОРМАЛНО ДЕЦАТА ДА СЕ ВОДЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН НА БАНЯ? МОМИЧЕТАТА ОТ МЪЖ И ПРИ ТОВА ЧИСТО ГОЛИ. ОТ НАЙ-МАЛКИТЕ ДО НАЙ-ГОЛЕМИТЕ, А МОМЧЕТАТА ОТ ЖЕНА! ТИЧАТ ГОЛИ ПО СТЪЛБИТЕ, БУКВАЛНО ТИЧАТ ДОРИ И В СТУДА!
Сега в Могилино е различно! Всички видяхме това! Видяхме как децата се радват на певците! Видяхме как Веско, Мариана и другите не успяха да сдържата сълзите си! ВИДЯХМЕ И КАК ДЕЦАТА ОТ МОГИЛИНО ИГРАЯТ НАРОДНИ ТАНЦИ ОБЛЕЧЕНИ В НОСИИ И КОЛКО ЩАСТЛИВИ СЕГА СА ТЕ! НИМА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТУК? ВЪПРОС, КОЙТО ЕДВА ЛИ БИ НАМЕРИЛ ОТГОВОР!
цитирай
2. magjosnica - Различно е и трябва да е така, ВСИЧКО ...
17.02.2008 21:30
Различно е и трябва да е така, ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВИ И ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВА ПОВЕЧЕ ТАКА!
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ НА ДЪРЖАВАТА ДА Й ЗАПУКА ЗА ТЕЗИ ЖИВИ СЪЩЕСТВА, КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ДА СЕ НАПРАВИ НЕЩО АДЕКВАТНО ПО СЛУЧАЯ!
цитирай
3. анонимен - Къде сме??? В ЕВРОПА!!!!!!!!
08.03.2008 16:39
Всички депутати и социални работници да отработят по няколко дни в домове като в Могилино. Всички са толкова бездушни. Защо ходят в командировки в чужбина и не разказват,че там хората с увреждания са на почит и уважение от обществото.Може би за да да си купуват скъпи чанти и обувки и не им остава време да посетят
центрове за деца и младежи с увреждания.
цитирай
4. magjosnica - Може би има нещо такова...
08.03.2008 21:36
но истината е очевидна - тези, от които зависи всичко всъщност нехаят за децата - оттам идват всички проблеми, които говорят за това каква е всъщност държавата ни...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magjosnica
Категория: Изкуство
Прочетен: 89980
Постинги: 23
Коментари: 102
Гласове: 452
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930